Αν έχεις αγοράσει μια ορχιδέα φαλαίνοψις - ή σκέφτεσαι να αγοράσεις - μπορείς να διαβάσεις εδώ τις συμβουλές για την φροντίδα της!
Άλλωστε η ορχιδέα είναι από τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά όταν είναι ανθισμένη. Εντυπωσιάζει με το σχήμα του άνθους της και τα ιδιαίτερα χρώματα και σχέδια που δημιουργούνται σε αυτό.
Τι πιο φυσιολογικό από το να θέλεις να την απολαύσεις για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται;
Ας ξεκινήσουμε με κάποιες βασικές πληροφορίες για την ορχιδέα, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αρκετά για τις ανάγκες της.
Λίγα λόγια για την ορχιδέα
Οι ορχιδέες ανήκουν σε οικογένεια φυτών που ξεπερνά τα 22.000 είδη. Τα περισσότερα είδη ορχιδέας είναι «επίφυτα» φυτά. Αυτό σημαίνει ότι ζουν και αναπτύσσονται προσκολλημένες σε φλοιούς δέντρων και τα κλαδιά τους στα τροπικά δάση. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι οι ρίζες τους δεν χρειάζονται χώμα και μόνιμη υγρασία. Αντιθέτως, χρειάζονται φως για να φωτοσυνθέτουν και υγρασία αέρα για να θρέφονται.
Η ορχιδέα φαλαίνοψις - σε σύγκριση με άλλα φυτά - είναι ένα φυτό με ιδιαίτερες ανάγκες... χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι πολύ απαιτητική.
Δώσε προσοχή στα παρακάτω βήματα και θα απολαμβάνεις τη νέα ανθοφορία της κάθε χρόνο, σαν να την βλέπεις σε κάποιο τροπικό δάσος!
Πότισμα ορχιδέας φαλαίνοψις
Όπως είπαμε, η ορχιδέα Φαλαίνοψις δεν ζει στο χώμα... ζει ψηλά πάνω στα δέντρα.
Αυτό σημαίνει πως δεν της αρέσει η μόνιμη υγρασία. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;
Να γεμίζεις το γλαστράκι της με νερό
Θα πρέπει να γεμίζεις το γλαστράκι της με νερό και να το αφήσεις εκεί για περίπου μία ώρα. Έτσι θα μπορέσουν οι ρίζες της να τραβήξουν όσο νερό χρειάζονται.
Αυτό θα πρέπει να το κάνεις μία φορά την εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες και δύο φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αφού στραγγίξεις το γλαστράκι από το νερό που έχει μείνει, η ορχιδέα σου θα απολαμβάνει την υγρασία που χρειάζεται μέχρι το επόμενο πότισμα... και θα θρέφει τα φύλλα και τα άνθη της.
Έπεσαν τα άνθη; Να κλαδέψεις τον μίσχο της
Η ορχιδέα παραμένει ανθισμένη μόνο μερικούς μήνες τον χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το φυτό πεθαίνει μόλις αρχίσουν να πέφτουν τα άνθη του. Η ορχιδέα σου θα ξανανθίσει του χρόνου με νέα άνθη.
Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις στο μεσοδιάστημα...
Όταν η ορχιδέα σου ρίξει όλα της τα άνθη, θα πρέπει να κλαδέψεις τον μίσχο της μέχρι το σημείο που έχει ξεραθεί.
Από εκεί θα αναπτυχθούν νέες ρίζες και βλαστοί και στη συνέχεια τα νέα άνθη.
Συνέχισε τα βήματα του ποτίσματος που αναφέραμε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και θα βλέπεις την ορχιδέα σου κάθε χρόνο όλο και πιο εντυπωσιακή!
Να προσθέσεις ειδικό λίπασμα
Τέλος, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, προτείνουμε να προσθέσεις ένα ειδικό λίπασμα για τη νέα της ανθοφορία της - το οποίο μπορείς να προμηθευτείς από το κατάστημά μας.
Χρειάζεται φως η ορχιδέα;
Η ορχιδέα θα πρέπει να βρίσκεται σε φωτεινό χώρο αλλά να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με το φως του ήλιου καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Καλό είναι, να είναι τοποθετημένη κοντά σε παράθυρο, χωρίς όμως να είναι εκτεθειμένη στον αέρα, γιατί ίσως την αφυδατώνει γρήγορα.
Τι να μην κάνεις:
Καθώς μεγαλώνει η ορχιδέα, μπορεί να αρχίσει να βγάζει ρίζες και έξω από το γλαστράκι της.
Μην κλαδέψεις αυτές τις ρίζες γιατί θα αποδυναμώσεις το φυτό.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ψεκάσεις αυτές τις ρίζες για να τραβήξουν την υγρασία που χρειάζονται.
Είδη Ορχιδέας
Η Ορχιδέα είναι ένα καλλωπιστικό φυτό. Ανήκει στην οικογένεια των Ορχιδοειδών που είναι μεγαλύτερη των ανθοφόρων φυτών.
Τα τελευταία χρόνια, τα χρώματα, τα είδη και τα μεγέθη των άνθεων της ορχιδέας ολοένα και πληθαίνουν.
Στη Harmantas Floral Creations διαθέτουμε τέσσερα (4) είδη ορχιδέας:
Ορχιδέα φαλαίνοψις (Phalaenopsis)
Η φαλαίνοψις είναι το πιο διαδεδομένο είδος ορχιδέας.
Ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium sp.)
Ορχιδέα βάντα (Vanda)
Ορχιδέα δενδρόβιουμ (Dendrobium)
Μπορείς να επιλέξεις από τα παραπάνω είδη ορχιδέας είτε σε φυτό για τη διακόσμηση του χώρου σου είτε σε κομμένα λουλούδια για το βάζο σου.
Θέλεις να δεις τις ορχιδέες μας ή να παραγγήλεις online; Πάτησε εδώ και επίλεξε 'ορχιδέες' στο φίλτρο αναζήτησης (στη δεξιά στήλη).
Βιολέτα Χαρμαντά, Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών